Mjedra

Mjedra është fryti i ngrënshëm i një morie specie bimësh në gjininë Rubus të familjes së trëndafilave, shumica e të cilave ndodhen në nëngjin Idaeobatus; emri vlen edhe për vetë këto bimë. Mjedrat janë shumëvjeçare me rrjedha drunore. Prodhimi botëror i mjedrave në 2018 ishte 870,209 ton, i udhëhequr nga Rusia me 19% të totalit botëror. Mjedra e merr emrin nga raspise, "një verë e ëmbël me ngjyrë trëndafili" (mesi i shekullit XV), nga raspeys anglo-latine vinum, ose nga raspoie, që do të thotë "dendur", me origjinë gjermanike. Emri mund të jetë ndikuar nga pamja e tij pasi ka një sipërfaqe të përafërt në lidhje me rasp anglishten e vjetër ose "kokrra të kuqe".

Boronica

Boronicat janë bimë lulëzuese shumëvjeçare me manaferra blu ose vjollcë. Ato klasifikohen në seksionin Cyanococcus brenda gjinisë Vaccinium. Vaksina gjithashtu përfshin boronicat, boronicat, boronicat dhe boronicat Madeira. Boronicat komerciale - si të egra (shkurre të ulëta) ashtu edhe të kultivuara (shkurre të larta) - janë të gjitha vendase në Amerikën e Veriut. Varietetet e shkurreve të larta u futën në Evropë gjatë viteve 1930. Boronicat zakonisht janë shkurre të sexhde që mund të ndryshojnë në madhësi nga 10 centimetra (4 inç) deri në 4 metra (13 këmbë) në lartësi. Në prodhimin komercial të boronicave, speciet me manaferra të vegjël, me madhësi bizele që rriten në shkurre të nivelit të ulët njihen si "boronicë me shkurre të ulëta" (sinonim i "egër"), ndërsa speciet me manaferrat më të mëdhenj që rriten në shkurre më të larta të kultivuara njihen si "boronicat e larta". Kanadaja është prodhuesi kryesor i boronicave me shkurre të ulëta, ndërsa Shtetet e Bashkuara prodhojnë rreth 40% të furnizimit botëror të boronicave me shkurre të larta.

DredhËza

Dredhëza e kopshtit (ose thjesht Dredhëza; Fragaria × ananassa) është një specie hibride e rritur gjerësisht e gjinisë Fragaria, e njohur kolektivisht si luleshtrydhet, të cilat kultivohen në të gjithë botën për frutat e tyre. Fruti vlerësohet gjerësisht për aromën e tij karakteristike, ngjyrën e kuqe të ndezur, strukturën me lëng dhe ëmbëlsinë. Konsumohet në sasi të mëdha, ose të freskëta ose në ushqime të tilla të përgatitura si reçeli, lëngu, pitet, akullorja, milkshakes dhe çokollatat. Aromat dhe aromat artificiale të luleshtrydheve përdoren gjerësisht në produkte të tilla si karamele, sapun, shkëlqim buzësh, parfum dhe shumë të tjerë. Dredhëza e kopshtit u edukuan për herë të parë në Brittany, Francë, në vitet 1750 përmes një kryqi të Fragaria virginiana nga Amerika Veriore lindore dhe Fragaria chiloensis, e cila u soll nga Kili nga Amédée-François Frézier në 1714. Kultivarët e Fragaria × ananassa janë zëvendësuar, në prodhim tregtar, luleshtrydhe pyjore (Fragaria vesca), e cila ishte specia e parë e luleshtrydhes e kultivuar në fillim të shekullit të 17-të. Dredhëza nuk janë, nga pikëpamja botanike, një kokrra të kuqe. Teknikisht, ai është një frut i plotë aksesor, që do të thotë se pjesa me mish nuk rrjedh nga vezoret e bimës, por nga ena që mban vezoret. [4] Çdo "farë" (achene) e dukshme në pjesën e jashtme të frutave është në të vërtetë një nga vezoret e lules, me një farë brenda saj. Në vitin 2017, prodhimi botëror i dredhëzave ishte 9.2 milion ton, i udhëhequr nga Kina me 40% të totalit.

DredhËza

Dredhëza e kopshtit (ose thjesht Dredhëza; Fragaria × ananassa) është një specie hibride e rritur gjerësisht e gjinisë Fragaria, e njohur kolektivisht si luleshtrydhet, të cilat kultivohen në të gjithë botën për frutat e tyre. Fruti vlerësohet gjerësisht për aromën e tij karakteristike, ngjyrën e kuqe të ndezur, strukturën me lëng dhe ëmbëlsinë. Konsumohet në sasi të mëdha, ose të freskëta ose në ushqime të tilla të përgatitura si reçeli, lëngu, pitet, akullorja, milkshakes dhe çokollatat. Aromat dhe aromat artificiale të luleshtrydheve përdoren gjerësisht në produkte të tilla si karamele, sapun, shkëlqim buzësh, parfum dhe shumë të tjerë. Dredhëza e kopshtit u edukuan për herë të parë në Brittany, Francë, në vitet 1750 përmes një kryqi të Fragaria virginiana nga Amerika Veriore lindore dhe Fragaria chiloensis, e cila u soll nga Kili nga Amédée-François Frézier në 1714. Kultivarët e Fragaria × ananassa janë zëvendësuar, në prodhim tregtar, luleshtrydhe pyjore (Fragaria vesca), e cila ishte specia e parë e luleshtrydhes e kultivuar në fillim të shekullit të 17-të. Dredhëza nuk janë, nga pikëpamja botanike, një kokrra të kuqe. Teknikisht, ai është një frut i plotë aksesor, që do të thotë se pjesa me mish nuk rrjedh nga vezoret e bimës, por nga ena që mban vezoret. [4] Çdo "farë" (achene) e dukshme në pjesën e jashtme të frutave është në të vërtetë një nga vezoret e lules, me një farë brenda saj. Në vitin 2017, prodhimi botëror i dredhëzave ishte 9.2 milion ton, i udhëhequr nga Kina me 40% të totalit.